Arrangementer

Anders Andersen konferansen 2020

Politisk verksted og konferanse for medlemmer i Buskerud Ap

1. feb, kl. 10:30 — 15:30, Hadeland Glassverk, Jevnaker
Mennesker som jubler

Velkommen til Anders Andersen konferansen 2020
 
 Anders Andersen (f. 22.10.1846 på Jevnaker, d. 1.9.1931 i Røyken) var en norsk politiker og den første leder av Det norske Arbeiderparti. Buskerud Arbeiderparti ønsker å hedre Anders Andersen gjennom en politisk konferanse og verksted, Anders Andersen konferansen.
 
 Konferansen ble for første gang arrangert i sekkefabrikken på Slemmestad i 2012 og i forbindelse med at Jevnaker Arbeiderparti har blitt en del av Buskerud Arbeiderparti, tar vi i år konferansen til Jevnaker og Anders Andersens fødested.
 
 Årets program har både nasjonal og internasjonalt fokus. Som en del av programarbeidet frem mot stortingsvalget 2021 og regjeringsskifte starter vi opp med innledninger på programarbeidet ved "vår mann i programkomiteen" Masud Gharahkhani og leder i AUF, Ina Libak. Deretter blir det programarbeid, Hovedinnlegget er i år fra vår egen Torbjørn Jagland som etter mange år som leder av Europarådet, nå har vendt hjem igjen til Norge og vil bruke denne lørdagen sammen med oss
 
 Velkommen til Jevnaker, Anders Andersen konferansen og ta del i programarbeidet til Buskerud Arbeiderparti.

Påmelding gjør du ved å trykke på lenken under:
Anders Andersen konferansen 2020 

Anders Andersen, portrettert i Arbeiderbladet i 1927.

Anders Andersen, portrettert i Arbeiderbladet i 1927.

Anders Andersen

Anders Andersen (født 22. oktober 1846Jevnaker, død 1. september 1931 i Røyken) var en norsk politiker og den første leder av Det norske Arbeiderparti.

Anders Andersen ble født og vokste opp på Jevnaker. Thranitterbevegelsen som var meget sterk i dette område, satte nok sitt preg på han, men han var for ung til å kunne ha deltatt. I 1868, 22 år gammel, forlot han Jevnaker og dro via Christiania til Arendal, der han fikk arbeid ved et av byens nye dampdrevne sagbruk.

Som sagbruksarbeider var Anders Andersen med på å stifte Det norske Arbeiderparti i Barbu ved Arendal 21. august 1887. På stiftelsesmøtet ble han valgt til partiets første formann. Anders Andersen arbeidet da ved Strømsbu sag i Barbu. Han var en av de mange innflyttere til Arendal i byens gullalder før Arendalskrakket.

Han flyttet til Asker i 1898 og jobbet ved Heggedal Trevarefabrikk, men da den gikk konkurs, flyttet han til Røyken i Buskerud. Her var han aktiv i arbeiderbevegelsen og var med på å bygge opp og starte flere lokale grupper av Arbeiderpartiet. Sine siste leveår tilbrakte han på Røyken Aldershjem.

Kilde: Wikipedia